Jag använde mig av Per Morbergs recept
Ingredienser
8–10 dl färska trattkantareller eller 2 dl torkade2-3 st schalottenlökar
Smör till stekning
0.5–1 dl portvin
5 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk japansk soja, helst tamari
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Hackad persilja till garnering
Gör så här
1. Blötlägg torkad svamp i minst 30 minuter men använd helst färsk.
2. Skala och hacka löken fint.
3. Stek svampen på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort.
4. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig.
5. Häll i portvinet (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om.
6. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
7. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.
8. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.
9. Strö persilja över soppan och servera.
Betyg: 8,5 av 10 (medelbetyget från 4 personer)
Kommentar: Soppan blev kanongod! Krämig och len men en tydig svamsmak med en aning sötma från grädden och vinet som passade utmärkt ihop med svampen. Jag använde endast 0.5 dl portvin nästa gång ska jag testa att ta lite mer. En klar favorit soppa som kommer lagas om och om igen hemma hos oss!
Tips: Har man några skivor gammat bröd hemma kan man steka dom i lite olivolja eller smör, salta och gnugga med en vitlöksklyfta så får man goda krutonger till soppan.
2. Skala och hacka löken fint.
3. Stek svampen på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort.
4. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig.
5. Häll i portvinet (se upp, portvinet kan antändas – det kan gå snabbt!) och rör om.
6. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
7. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter.
8. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin.
9. Strö persilja över soppan och servera.
Resultat
Kommentar: Soppan blev kanongod! Krämig och len men en tydig svamsmak med en aning sötma från grädden och vinet som passade utmärkt ihop med svampen. Jag använde endast 0.5 dl portvin nästa gång ska jag testa att ta lite mer. En klar favorit soppa som kommer lagas om och om igen hemma hos oss!
Tips: Har man några skivor gammat bröd hemma kan man steka dom i lite olivolja eller smör, salta och gnugga med en vitlöksklyfta så får man goda krutonger till soppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar