onsdag 20 juli 2011

mazarintårta


Jag bakade en jätte god kaka/tårta för ett tag sedan som passar perfekt nu på sommaren om man kokar sin egen sylt (eller annars också). Receptet kommer från Tårtor och bakelser från en liten smula. Passar utmärkt att göra en dag innan den ska ätas.

Mazarinbotten
2,5 dl mjölk (rumsvarm/ljummen)
75 g riven madelmassa
175 g smör (rumsvarmt)
1 ägg
1 riven bittermadel eller 4 droppar bittermadelolja
2,5 dl socker
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver

Glasyr
1-2 dl sylt (jag tog drottningsylt)

Gör så här
Rör mandelmassan och smöret till en slät smet. Tillsätt ägget och rör sedan försiktigt ner mjölken och de övriga ingredienserna (sikta gärna mjölet och bakpulvret först). Om du anväder osaltat smör kan du tillsätta en nypa salt också för att få fram smakerna bättre.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädde ca 40 min i 175 grader. Låt kakan kallna, gärna över natten.

Ta ut kakan ur formen och glasera den med ett lager sylt (i orginalreceptet står det blåbärsylt men funkar med vilken som). Servera gärna med lite grädde.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar